© Rootsville.eu

Hadacol Tremblers (B)
De Winter Van Aarschot
Stadspark Aarschot (17-12-2023)

reporter & photo credits: Freddie

info band: Hadacol Tremblers
info organisatie: Aarschot

© Rootsville 2023


It's almost Christmas en dan ontpoppen her en der ten lande de kerstmarkten en ook in Aarschot is dit niet anders. Kerstmis staat ook simultaan met de familiale warmte die deze sfeer met zich mee brengt en daar knelt hier soms het schoentje. Om in het stadsgedeelte rond te kuieren daar had ik de tijd niet voor, trouwens de geschenkjes liggen nu al onder die fijnspar versierd met engelenhaar. Het klatergoud zou misplaatst zijn in deze tijden.


Als muziekliefhebber koos ik op deze zondagnamiddag voor de 'Winter Rumble' die zoals gewoonte plaats vindt in het wel prachtig versierde stadspark van de 'Kasseistampers. Het was een mooie winterse middag waarbij de zon nog alle zeilen moest bijzetten om toch wat flazuwe straaltjes naar dit park toe te komen zenden. De ultieme dag zo blijkt het om in deze verwaterde periode een dagje te gaan wandelen in het park.

Chilly Willy...de echte dan die wist zich meteen te manifesteren tot groot jolijt van de aanwezige kinderen. Mijn doel was evenwel de tent waar 'Rootstown' van 't stad zijn 'Winter Rumble' zou mogen organiseren. Ik weet niet of het door de vaandelvlucht van Gwendolynneke komt of door het bestijgen van de troon door de nieuwe waarnemend burgervader maar de plaats waar ik hoopvol een warme en gezellige tent zou gaan vinden bleek een open ruimte met een dak dat dan ook nog de schaarse zonnestralen nog wist buiten te houden.

Er stonden drie bands op het programma en net als de laatste zonnestraaltjes achter de huizen begonnen te verdwijnen mochten die van de 'Hadacol Tremblers' hier deze 'Winter Rumble' op gang trappen. Verder zouden we nog een optreden met een surfband 'The Arousels' krijgen en als afsluiter dan ook nog eens de Nederlandse bluegrassband 'The Bluegrass Bandits' die voor het eerst in hun carrière de smokkelroute zouden gaan nemen richting België.

De 'Hadacol Tremblers' zijn een Western Swing Band van het zuiverste soort en behoren bijna tot de vergeten groenten in de zovele muziekstijlen. Het was bij het ontstaan van dit genre de bedoeling dat in Texas begin jaren 20-tig een nieuwe trend zou onstaan bij de toen ontluikende 'swing party's'. Alhoewel er wel volk doorheen het stadspark kuierde moesten deze 'Hadacol Tremblers' de menigte maar met hun warme sound naar deze ruimte weten te lokken. Net als vorig jaar mocht er ook nu weer geen 'tap' staan en moesten we ons maar zien te verwarmen met een glaasje champagne à 10€ per glas. Je voelde zo de warme sfeer al opborrelen.

Dit swingende combo bestaan uit Steven Hollanders (gitaar en zang), Kris Laukens (viool en zang), Jurgen De Wilde (banjo, gitaar, lapsteel en zang) en Kurt Lens (contrabas en zang) en hebben in hun koffer hun nieuwste album 'Pills & Powder' meegebracht. Benieuwd of ze op deze kerstmarkt 'Bob Willis and The Playtown Cowboys kunnen doen vergeten'. De cowboys van de naburige 'El Rancho Varenwinkel' die hadden blijkbaar hun 'Jolly Jumpers' op stal gelaten.

Al meteen bij nummers als 'Know How To Truck and Swing' en 'Everybody's Truckin' zie je de kleintjes onmiddellijk aan de mouwen van hun ouders trekken want dit hebben ze nog niet gehoord. Veel beter dan de 'house' en 'hip hop' die uit de radio komt is dit de muziek waarop zij en wij dan vrolijk van worden. Het zijn dan ook deze jongelingen die de eerste danspasjes hier durven te etaleren.

Wanneer Jurgen op de banjo en lapsteel dan ook nog eens de oudere begeleiders komt aan te manen om deze open Iglo te betreden is er dan toch een beetje gezelligheid waar te nemen. Akkoord Jurgen's baard is al wat grijs en trekt niet op deze van Santa Claus maar de warme sound van 'Beer Bottle Mama' doet wonderen, al nippen deze mama's hier aan een wit wijntje. Helaas kennen we de echte 'rodeo girls' hier niet in ons landje. Maar gelukkig zijn er bij deze 'Hadcol Tremblers' hier tegen pilletjes en poedertjes te verkrijgen.

Met nummers als 'Tulsa' en 'Steel Guitar Rag' bleven het de kleintjes die voor wat animo zorgden bij deze heerlijke Western Swing. Uiteraard komen ook hun batterijen leeg te lopen en kunnen ze hier zo hun opwachting maken voor wat surf. Bij gebrek aan een 'Tiki Bar' besloot ik me te verplaatsen op die ene wave die me terug naar de blues kon brengen want 'Let It Be Christmas' van Alan Jackson stond toch niet op de playlist. Ha ha ha Whipeout!